Freeze-out, re-buy og add on. Satellitter og sng’er. Uttrykk som alle hører til i kategorien turneringspoker på nettet. Her er en gjennomgang av den vanlige terminologien, dersom du har vanskelig for å finne ut av hvilke turneringer som passer best til din lommebok og tidsramme.

Poker på nettet kan i grove trekk deles opp i kategoriene Cashgames og Turneringer.

Cashgames

I Cashgames /Ringgames spiller man så lenge man har lyst – spillet slutter i prinsippet aldri. Man setter seg til bordet med et visst antall $ og forlater bordet igjen når man ikke har lyst til å spille mer.

Som regel spiller man ved 10- eller 6-manns bord og det spilles fixed-limit, No-limit eller pot-limit. Fordelene ved Cashgames er bl.a. at man selv bestemmer akkurat hvor lang tid man vil bruke på å spille poker, da man alltid kan reise seg fra bordet og ta pengene sine med seg.

Turneringsspill

Et annet type spill, som man kan spille på ethvert pokerrom er turneringspoker. Det spilles som oftest No-limit texas holdem men det finnes også andre varianter.

Du kjøper deg adgang til en turnering, som starter på et fastsatt tidspunkt til et fast beløp. Alle spillere får tildelt samme antall poker chips (f.eks. 1500). I de fleste pokerrom startes det opp turneringer minst hver halvtime, så ofte burde det være mulig å finne en turnering når du vil spille.

Man spiller til én deltaker sitter med alle chips’ene. Premiepotten blir delt mellom topplasseringene i turneringen – antall betalte vinnere varierer med antall deltakere.

Betaler man 10$+1$ for å være med i en turnering betaler man 10$ til den samlede premiepotten (som deles blant vinnerene) og 1$ i ” rake /avgift” til pokerrommet.

MTT og STT/SNG

Multi Table Turnaments (MTT) er ikke overraskende turneringer hvor der er flere bord, det vil si flere spillere å kjempe mot. Antall spillere kan variere fra tyve og opp til flere tusen. I lobbyen i ditt pokerprogram kan du alltid se, hvor mange spillere som er meldt på i en gitt turnering, og hvor mange spillere det er plass til i alt. De store MTT kan ta mange timer å spille ferdig. Sørg derfor for å ha god tid til å spille denne type turnering dersom du skulle være heldig nok til å gå hele veien. Det er ingenting som er verre (jo det finnes mange ting som er verre) enn å skulle gå fra en turnering med flotte premier, dersom man ligger an til å få en topplassering.

Varianter:

Freerolls:

Gratis turneringer – ofte med fine pengepremier likevel

Satelitter:

Kvalifikasjonsturneringer – man vinner en plass i en større turnering. Har man f. Eks. ikke råd til å kjøpe seg adgang til en stor turnering kan man vinne en plass via en satelitt-turnering.

Guaranteed:

Pokerrommet garanterer en minimums premiepott – Ofte kan det virkelig lønne seg å være på utkikk etter turneringer med et “overlay”. Melder du deg f.eks. til en 5000$ Guaranteed turnering og betaler 100$ i buy-in og det kun er 25 spillere som melder seg på (2500$ betalt av spillerne) så forplikter pokerrommet seg til å betale de resterende 2500$. Det betyr at du i realiteten får et overlay på 100 % og faktisk spiller en 200$ buy-in turnering, men kun betaler 100$ for å være med. Vær på utkikk etter turneringer med et godt overlay.

Specials:

Spesielle turneringer og promotions – en litt blandet butikk.

Typer:

Re-buy

Det er mulig å foreta re-buy (kjøpe seg inn igjen dersom man taper sine chips) Ofte er denne muligheten tilgjengelig fram til første pause i spillet.

Add-on

Mulighet for å foreta et add-on / kjøpe tilleggschips i pausen og dermed øke sin beholdning og sine vinnerutsikter

Freeze-out

Turnering hvor det ikke er mulig å kjøpe ekstra chips. Har man tapt sine pokerchips er man ute og turneringen er over.

Single Table Turnaments / Sit’n Go (STT/SNG) spilles hovedsakelig på ett bord. Det er ikke noe fast starttidspunkt, men turneringene begynner så snart plassene ved bordet er besatt. Som regel er det plass til mellom 5-10 deltagere. Premier til de to eller tre vinnerene.

Varianter:

Alminnelig

Turnering tar 30-90 min avhengig av blindstruktur og motstandere

Turbo

Blinds stiger kjemperaskt og turneringen tar ikke lang tid. Ofte under 20-30 minutter.